Vedute is verhuisd!

Na jarenlang gastvrijheid te hebben genoten van het NAi en zijn rechtsopvolger Het Nieuwe Instituut zijn de Vedute manuscripten overgebracht naar het Depotgebouw van het Museum Boijmans Van Beuningen. Het Nieuwe Instituut kampte met een ruimtegebrek en we hebben gezamenlijk een prachtige oplossing kunnen verzinnen. Op 18 en 19 juli heeft de verhuisoperatie plaatsgevonden. Die is voorafgegaan door een meticuleuze conditiecheck door de medewerkers van Het Nieuwe Instituut die ook in de toekomst verantwoordelijk blijven voor de uitleen.

De verhuizing was een flinke operatie, ondanks dat onze dozen de overzichtelijke maat van 44x32x7cm hebben. Om een indruk te geven: kwantitatief bijna drie keer zo groot als een gemiddeld gezin waar de verhuizer rekent met 15 dozen per kamer en 20 dozen voor de keuken. Voor een eengezinswoning kom je daarmee op zo’n 60 tot 80 verhuisdozen. Wij hebben 250 manuscripten die elk in een eigen doos veilig zijn opgeborgen.

Kwalitatief was het ook een bijzondere verhuizing. Ondanks de korte afstand tussen Het Nieuwe Instituut en het Depotgebouw – die liggen op een steenworp afstand van elkaar – moest het met een gespecialiseerd kunsttransport uitgevoerd worden omdat sommige van de manuscripten kwetsbaar zijn en niet gestapeld kunnen worden ondanks de stevige kartonnen dozen waarin ze zijn opgeslagen.

In het depotgebouw liggen de manuscripten hoog opgetast in rolkasten in een ruimte naast één van de bibliotheekruimtes die gebruikt wordt door het Museum Boijmans Van Beuningen. Een perfecte ambiance voor het tonen van manuscripten aan belangstellenden. Boijmans is van plan in deze bibliotheek mogelijkheden te bieden om in wisselende presentaties Vedute’s ‘kunstenaarsboeken’ te tonen. We zijn erg blij met onze nieuwe luxe en veilige behuizing voor de collectie.