20 jaar Vedute, 11 september – 8 oktober 2011

29-08-2011
Expositie ‘20 jaar Vedute: een visie op ruimte via de Statenbijbel’
ARCAM, Amsterdam, 11 september – 08 oktober 2011

Salons, met presentaties van nieuwe manuscripten
ARCAM, Amsterdam, zondag 11 en 18 september: 13–17 uur

Expositie: ‘Vedute Manuscripten 1991-2011’
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, 11 september – 08 oktober 2011

Stichting Vedute bestaat in 2011 twintig jaar. Om dit te vieren worden op zondag 11 september en zondag 18 september bij ARCAM tijdens een Salon een reeks nieuwe driedimensionale manuscripten gepresenteerd met het thema: ‘Een visie op ruimte via de Statenbijbel’. De manuscripten zijn te zien tot en met 8 oktober 2011. Tegelijk wordt in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een ruime selectie uit de 175 bestaande manuscripten getoond.

Manuscripten in de collectie Vedute zijn driedimensionale werken die in gesloten vorm 44 x 32 x 7 cm meten en zijn ontworpen door gerenommeerde ontwerpers die daarmee hun gedachten over ruimte visualiseerden.

ARCAM: de Statenbijbel: Roadmovie, vouwwerk, wonderen en rampen.
De makers van deze jubileumreeks kregen een thema mee: de Statenbijbel. De exacte herkomst van de eis aan de maatvoering (44 x 32 x 7 cm) is een goed bewaard geheim, maar beweerd wordt dat het de afmetingen van de Statenbijbel zijn.

De Statenbijbel blijkt de makers uiteenlopende aanknopingspunten te bieden. Bijbelse ruimten, de (natuur)fenomenen uit het boek Exodus, de verschijningsvorm van het boek en schepping en religie in het algemeen. Enkele voorbeelden: architect en filmmaker Jord den Hollander ziet in het boek Exodus het script van de oer-roadmovie, grafisch vormgever Frank Beekers toont ingenieus gevouwen Bijbelteksten, Peper & Snitker presenteren nucleaire rampgebieden, het manuscript ‘NGC 5194’ van Paul Vendel toont een wonder in de woestijn en in dat van Erik Odijk staat het brandend braambos centraal.

De ontwerpers onthullen bij ARCAM hun manuscript voor het publiek. Op zondagmiddag 11 september: Angie Abbink & Lia Kroon, Frank Beekers, Paul Bogaers, CatalogTree, Adriaan Geuze, Semna van Ooy, Sanne Peper & Michaël Snitker en Hans Venhuizen.

Op zondagmiddag 18 september: Reza Abedini, Erik Fens, Jord den Hollander, Theo Jansen, Pjotr Muller, Erik Odijk, Ronald van Tienhoven, Paul Vendel & Sandra de Wolf.

Highlights bij Museum Boijmans Van Beuningen
Zo’n veertig manuscripten zijn voor een maand uit het archief van het NAi gehaald om ze op drie locaties in Museum Boijmans Van Beuningen te tonen; in de vitrine bij de Espressobar, in de bibliotheek en in de toonkast van het prentenkabinet. Te zien zijn manuscripten van onder andere Peter Struycken, JCJ Vanderheyden, Krijn de Koning, Thonik, Roy Villevoye, Dinie Besems, Joost Grootens, Hans Wilschut en Milou van Ham. De inrichting van de toonkast met manuscripten is van de hand van Marieke van Diemen, de ontwerper van het prentenkabinet (2008).

Over de collectie Vedute
Stichting Vedute is opgericht in 1991. In twintig jaar is haar collectie uitgegroeid tot 175 ruimtelijke manuscripten, waarover verschillende publicaties zijn verschenen en meerdere tentoon-stellingen en presentaties. De collectie wordt beheerd door het NAI en regelmatig getoond in de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen. In 2010 lanceerde de Stichting een vernieuwde website waarop alle manuscripten afzonderlijk te bekijken zijn: www.vedute.nl

Het bestuur van Stichting Vedute bestaat sinds 2011 uit: Dirk Sijmons (voorzitter, Hoogleraar Landschapsarchitectuur aan de TU Delft) Maaike Behm (secretaris), Roosmarijn Ubink (penningmeester), Daan Bakker, Jonieke van Es, Peter van der Heijden, Patrick van der Klooster en Behrang Mousavi.

Salons: presentaties van alle nieuwe manuscripten: een visie op ruimte via de Statenbijbel.Zondagmiddagen 11 en 18 september 2011
Inloop 13.00 uur, start 13.30 uur, einde 17.30 uur. Aanmelden niet nodig.

ARCAM, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, www.arcam.nl
(NB: 18 september is een autoloze zondag in Amsterdam en bovendien vindt nabij ARCAM de Dam tot Damloop plaats. Advies: Gebruik P+R voorzieningen en/of loop van het Centraal Station naar ARCAM via OBA en NEMO.)

Expositie: 20 jaar Vedute: een visie op ruimte via de Statenbijbel
11 september – 8 oktober 2011, open: di-za 13-17 uur. Entree gratis. ARCAM, Prins Hendrikkade 600 Amsterdam, www.arcam.nl.

Expositie: Vedute Manuscripten 1991-2011
11 september – 8 oktober 2011, open di-zo 11-17 uur. Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20 Rotterdam, www.boijmans.nl.

Uitnodigingen voor salons en exposities in het kader van 20 jaar Vedute zijn per e-mail verstuurd. Mocht u als maker van een manuscript, als betrokkene of als belangstellende onverhoopt persoonlijk geen uitnodiging hebben ontvangen, dan verzoeken wij u om uw juiste gegevens aan ons te mailen op stichtingvedute@gmail.com

Wees welkom!

11/09 Presentatie Frank Beekers

11/09 Presentatie Catalogtree

11/09 Expositie opening bij Arcam

Expositie Museum Boijmans van Beuningen