0196
20-12-2013
FRAME AND SPACE
Olga Chulkova
, Student Academie van Bouwkunst Amsterdam

SPACE
Wat is een definitie van ruimte?
In de natuurkunde, ruimte is een grenzeloze driedimensionele  uitgestrektheid. Op het globaal niveau, het is de kosmos, het universum. Op het menselijk niveau, kunnen we ruimte defineren als de lucht om ons heen, de openheid van de natuur. In architectuur, de term ‘architecturale ruimte’ verwijst naar de ruimte binnen en buiten een architecturaal object. Iedereen heeft zijn/haar eigen interne architecturale ruimte, die we thuis noemen. Het kan gedefineerd worden als een deel van de globale ruimte die omsloten is door een architecturaal object.
Architectuur scheidt de ruimte binnen en buiten.
Maar kunnen wij een architecturaal middel vinden om de binnen en buiten ruimte fysiek te verbinden, zodat het weer één continue globale ruimte wordt?
Dit middel is het raam!
Wanneer wij het raam openen, wordt onze privé interne ruimte onderdeel van de globale ruimte. Maar je krijgt geen gevoel van buiten zijn, omdat je alleen de buitenwereld ziet omlijst door het raam. De raam lijst maakt het mogelijk de binnen en buiten ruimte te verbinden, maar tegelijkertijd beperkt hij de perceptie van de buiten ruimte.

FRAME
Het Vedute manuscript – frame (lijst) –  was gemaakt als een representatie van het idee van het raam als architecturaal middel, dat de binnen en de buiten ruimte verbindt en scheidt. De vorm van de lijst beantwoordt de vraag: hoe verandert een eenvoudige lijst met de afmetingen 320 x 440 millimeters, 18 mm dik, wanneer twee van de hoeken de derde dimensie van het Vedute manuscript – 70mm – raken zodat het continu blijft en alle kanten recht blijven. Ik was geinspireed door de onmogelijke vormen en de exploraties van oneindigheid van O. Reutersvӓrd en R. Penrose, de grafische werken van M.C. Escher en de sculpturen van V. Koleichuk.
De transformatie methode voor de lijst was gevonden in een serie studies in 3D. Alle buitenhoeken van de lijst passen precies in de ‘Vedute doos’. De creatie van de fysieke lijst vroeg om maximale precisie. Het was gemaakt van roodhout door Konstantin Potanov.

Frame maakt het mogelijk om onderdeel te worden van de ruimte erachter en omlijst deze ruimte visueel. Het artefact is charmant door zijn geometrie. Het is mathematisch en artistiek.