0116
27-04-1999
SPACE
Hans Wilschut

Het manuscript van Hans Wilschut is een verdubbeling van reflectie naar aanleiding van verschillende ruimtelijke ervaringen.
 
Uitgaande van een persoonlijke plek, zijn studio, bouwde hij een grote doos in de verhoudingen van de Statenbijbel met daarop een glazen plaat. Hiermee schoof hij door zijn studio om een interessant moment in het object te laten weerspiegelen, het object werd dus als het ware gebruikt als viewfinder. Een reflectie van ‘raam en plafond’ uit de studio en de (lege) ruimte van de doos werden met een technische camera van bovenaf gefotografeerd. Deze foto, als diapositief op plexiglas verlijmd, dekt de houten ruimte van het manuscript af en is enkel door toevoeging van deze ruimte zichtbaar. Door de schaduw van de doos krijgt het beeld zijn ruimte en grijswaarden.
 
In het uiteindelijke manuscript vallen meerdere momenten samen. Naast de transparante opname van Wilschut’s atelier, gezien in het perspectief van eendoos zien we het (lege) volume van het eigenlijke manuscript en de reflectie van de ruimte waarin het object wordt gezien.
–HW

www.hanswilschut.com